Skip to content

Nordpolen, hvor er det?

unknown
Photo by John Doe

Jordens magnetfelter

Gud var vist ikke helt på toppen, den dag han lavede jordens magnetfelt. Der er derfor en vis forvirring om, hvor eller endog hvad nordpolen egentlig er. Begrebet nordpolen er således ikke entydigt og det betyder flere forskellige ting, alt afhængigt af, hvad vi mener, når talen falder på nordpolen.

Der er mindst fire kendte betydninger af begrebet nordpolen:

  1. Den geografiske nordpol
  2. Den magnetiske nordpol
  3. Den geomagnetiske nordpol
  4. Den nordlige del af landet Polen (ikke flere morfar-jokes i denne post - tak)
Hvis vi ser bort fra den sidste mulighed, har vi har altså at gøre med en geografisk nordpol, som er den absolut øverste placering på jordkloden, og så har vi en magnetisk nordpol, som er det sted, kompasnålen peger imod, og en geomagnetisk nordpol, som ikke er relevant i denne sammenhæng.

Når vi beregner kurser og udfører anden navigation, bruger vi den geografiske nordpol og den magnetiske nordpol. Disse to befinder sig ikke på det samme sted, og den magnetiske nordpol er oven i købet i konstant bevægelse.

Boatlab
Reklame

Den slags uorden var aldrig sluppet igennem, hvis min projektleder havde været knyttet til denne opgave i første omgang.

Den Geografiske Nordpol

For de fleste mennesker er nordpolen, det er det sted øverst på jordkloden, hvor man ikke kan komme længere mod nord, og som, i vores forestillingsverden, udgør det øverste punkt i jordens rotationsakse. Den nordpol, der indgår i denne forestilling kaldes den geografiske nordpol, og den befinder sig på 90 grader nordlig bredde. Det er som regel dette punkt, der menes, når man til daglig bruger begrebet nordpolen.

Den Magnetiske Nordpol

Forestillingen om at Nordpolen eksisterer som det øverste punkt på kloden er god nok til de fleste formål, men når vi sejler og skal navigere efter kompas, er vi nødt til at tage højde for, at kompasset peger mod den magnetiske nordpol, og ikke den geografiske nordpol. Naturen tager ikke altid hensyn til, hvad vi menneskers synes ville være logisk, eller hvad vi kan begribe. Sagen eller forvirringen øges endnu mere af, at den magnetiske nordpol flytter sig lidt hvert eneste år.

Hellers
Reklame

Nord på kompasset er altså ikke helt det samme, som det var sidste år. Den mest sandsynlige forklaring på dette er, at det magnetiske felt omkring jorden bliver dannet af elektriske strømme i den flydende del af Jordens metalkerne. Det smeltede metal bevæger sig med op til 20 km om året, og det medfører så at den magnetiske nordpol flytter sig 55 - 60 km pr. år.

Det er grunden til at man i søkortet kan se en angivelse af årlig afvigelse, som man skal regne med ind i sin navigation. Du kan læse mere om, hvordan man, i sin navigation, tager højde for forskellen på den geografiske nordpol og den magnetiske nordpol her: Et søkort at forstå

Moderne Navigationsudstyr

I dag er GPS (Global Positioning System) og tilsvarende moderne hjælpemidler standardudstyr på stort set alle både. GPS bruger satelitter til at bestemme positionen, så de er ikke påvirkede af jordens magnetisme.

Det er dog fortsat tilrådeligt at have et minimum af indsigt i, hvordan man navigerer uden elektroniske hjælpemidler, inden man sætter sit eget, sin families eller sine venner og bekendtes liv på spil. Vi har alle prøvet at en computer eller anden elektronik holdt op med at virke, netop som vi havde allermest brug for dem. Det kan også ske med GPS'er.


P.S. For at gøre forvirring total, så er det vi kalder den magnetiske nordpol i virkeligheden en magnetisk sydpol. Kompassets magnetnåls nordpol bliver jo tiltrukket af den magnetiske nordpol, som således logisk set må være en sydpol - efter som magnetiske poler bliver tiltrukket af sin modpol.
Hellers
Reklame

Gratis Kursberegner

Brug kursberegneren kvit og frit - du er velkommen til at prøve alle de gange du vil.

Husk, at hvis du taster/opnår en værdi højere end 360, så starter den fra 0 (=nul) igen!


Kort til kompas:

Her starter vi i kortet, og tager således udgangspunkt i den retvisende kurs, altså den kurs, som vises ret (=rigtigt) på kortet.


Vestlig
Østlig
...

Kompas til kort:

Her starter vi kompasset, og tager således udgangspunkt i den misvisende kurs - altså kursen mod den magnetiske nordpol (som ikke bliver vist ret i kortet).


Vestlig
Østlig
...