Skip to content

Et søkort at forstå

unknown
Photo by John Doe

Et er et søkort at forstå ...

Hvis den magnetiske nordpol og den geografiske nordpol havde befundet sig samme sted, ville navigation være langt lettere. Det gør de imidlertid ikke, og ydermere er den magnetiske nordpol i konstant bevægelse. Det kan du læse mere om her: Nordpolen, hvor er det?.

Meridianer

Når vi kigger på et søkort, så ser vi nogle lodrette linier, der går fra geografisk pol til geografisk pol. Eftersom kortet kun dækker et udsnit af den samlede strækning fra sydpol til nordpol, viser et normal søkort disse linier som værende parallelle - og gående stik nord-syd. Disse linier kaldes meridianer.

Hvis disse linier i stedet gik fra magnetisk pol til magnetisk pol, skulle man jo konstant trykke nye, opdaterede kort efterhånden den magnetiske pol flyttede sig (og den er som nævnt i konstant bevægelse). Det ville naturligvis være en meget kostbar affære konstant at trykke nye kort, hvor 'meridianerne' pegede på den magnetiske nordpol, for slet ikke at nævne udgiften for hver individuel sejler, til at holde sine søkort opdateret.

Boatlab
Reklame

Misvisning

Prisen for at kunne have kort, der ser ens ud fra år til år, er så, at man som navigatør skal modregne forskellen mellem vinklen til den geografiske nordpol (som er den meridianerne på kortet løber mod), og den magnetiske nordpol (som er den, kompasnålen peger på)

Der er altså både praktiske og økonomiske grunde til at trykke søkortet hvor kortets nord ikke svarer helt til kompassets nord. Forskellen mellem retningen til den magnetiske nordpol og retningen til den geografiske nordpol kaldes misvisningen. Enhver der kan foretage simple additions- eller subtraktionsberegninger (populært kaldet plus og minus stykker), kan lære at tage højde for misvisningen. Alternativt kan man taste tallene ind i formularen længere nede på denne side.

Kompasnålen peger altså mod den magnetiske nordpol, hvilket er let at forstå, da kompasset er magnetisk. Vi kalder retningen til den magnetiske nordpol for den Misvisende nordretning (ofte blot forkortet til M), da den er misvisende i forhold til hvordan kortet er trykt.

I modsætning hertil har vi den Retvisende nordretning (ofte blot forkortet til R), som passer til meridianerne på kortet, og derfor kaldes retvisende.

Hellers
Reklame

Alle steder hvor benævnelsen Retvisende anvendes, skal det forstås således, at det bliver vist ret (=rigtigt) på kortet. Ethvert sted, hvor ordet retvisende anvendes i navigationssammenhæng, har det noget at gøre med kortet.

Når den Magnetiske/Misvisende nordretning ligger vest for den Retvisende nordretning, taler vi om vestlig misvisning. Den magnetiske nordpol (som kompasset peger på), ligger vest for den geografiske nordpol (som kortets meridianer peger på).

Når den Magnetiske/Misvisende nordretning ligger øst for den Retvisende nordretning, taler vi om østlig misvisning.

Misvisningen er vinklen mellem den Misvisende nordretning og den Retvisende nordretning.

Boatlab
Reklame

Gratis Kursberegner

Brug kursberegneren kvit og frit - du er velkommen til at prøve alle de gange du vil.

Husk, at hvis du taster/opnår en værdi højere end 360, så starter den fra 0 (=nul) igen!


Kort til kompas:

Her starter vi i kortet, og tager således udgangspunkt i den retvisende kurs, altså den kurs, som vises ret (=rigtigt) på kortet.


Vestlig
Østlig
...

Kompas til kort:

Her starter vi kompasset, og tager således udgangspunkt i den misvisende kurs - altså kursen mod den magnetiske nordpol (som ikke bliver vist ret i kortet).


Vestlig
Østlig
...